Börja spela fotboll i Götaholm BK
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
GÖTAHOLMS BOLLKLUBB
100 ÅR 1924-2024

Om Götaholms BK

Föreningen bildades 15 april 1924

Hemmaplan
Gamlestadsvallen 1, gräs
Gamlestadsvallen 2, konstgräs

Klubblokal
Brandströmska skolan, Ambrosiusgatan 2

Klubbfärg
Tröja Blå/vit, byxa Blå, strumpor Blå.

Historiska återblickar
Nedan kan ni läsa historien om Götaholms BK.
Från starten 1924 till idag.
2000-talet
90-talet

Härliga 90-tal - Götaholm ett topplag!!

Starten gick i moll med nerflyttning till div 5. Sen kom spelade tränaren Harald Sörensen, -92 och det blev en överlägsen serieseger i div 5. ( 52 poäng 76-20 i mål- skillnad mot 2:an Skogen IF 44 p 53-19).

Därefter gick det av bara farten. 1993 placerade sig A-laget 2:a i div 4 (fick ej kvala) B-laget och vårt nystartade D-lag vann sin serie.

Jubileumsåret-94 blev en höjdare. Tvåa i serien efter lokalkonkurrenten Kortedala IF som vann serien överlägset, och efter två riktigt tuffa derbymatcher på Gamlestadsvallens helt perfekta matta, avgick Kortedala, med den notoriske måltjuven Görgen "Groggen" Johansson, med segern.

Vår belöning blev en kvalplats till div 3, och sicket kval det blev!

4-3 seger på Gamlestadsvallen mot Gullspångs IF i dåligt väder och 3-0 i halvlek (Nicklas Folkesson 3 mål). Grebbestad borta, en kanonmatch 4-2 vinst och avgörande borta mot Onsala BK (som kom från div 3). Förutsättningarna: oavgjort räckte för Onsala men inget kunde knäcka Götaholm. Trots att Onsala förde matchen så vann Götaholm med 2-1 och var klara för div. 3-spel 1995.

Att bli cupmästare i östra cupen är vi inte bortskämda med. 1960 var senaste cupsegern -91 var det åter dags, Leif Elveståls mannar slog Partille IF med 2-1 på Gamlestadsvallen.

Med "Guld Harald" tog vi cupseger -94 och-95. Först vinst över Marieholm med 6-0, till "matchens lirare" utsågs GBK:s Nicklas Folkesson. Året efter vann vi vandringspriset (instiftat 1985av GP) för alltid via vår tredje inteckning. Vinst över Kortedala IF med 4-2 och Jamal El Moussoui fick pris som "matchens lirare".

Pojkcupen för 13 åringar var det första jubileumsarrangemanget i vårt 70-årsfirande -94. Fjolåret var ett av klubbens bästa genom tiderna med framgångar både på senior-och ungdomssidan.

Såväl 81- som 82-laget gick upp varsin serie, och 82-orna blev den första Götaholms-upplagan någonsin, som nått klass 1 i distriktets pojkserie. I jubileumscupen visade också 82-laget total respektlöshet mot äldre motståndare. Inte minst tack vare ett inspirerat målvaktspel av Dejan Gorcanac vann laget sin grupp och det var bara två "sudden" förluster som gjorde att laget hamnade utanför prispallen. Nu blev det ändå hemmaseger då 81-orna såg till att den ståtliga pokalen bara behövde flyttas inom Gamlestan, från Kristinedal till klubblokalen i Nylöseskolan.

Detta årtiondes framgångar på seniorsidan krävde även att vi satsade på ungdomssidan.
I vårt rekryteringsområde bor många nationaliteter och därför har vi många olika kulturer i våra ungdomslag. Det ställer stora krav på ledare därför jobbas det hårt för att utbilda våra ledare. Idag har klubben sju pojklag med ca 120 spelare sammanlagt. Och luckan mellan årgångarna har täppts igen. För första gången på sex år har GBK i år ett juniorlag i seriespel.

De senaste åren har också visat att enträget ungdomsarbete inte bara ger en bred bas, det skapar också bra lag. I fjol gick 73-orna till kvartsfinal i Arbetets pojk-cup, året innan tog 75:orna sig till semifinal i GT cupen, distriktets största tävling med 60-deltagande lag.

Idag har vi en härlig mix av ledare. Före detta A-lagspelare såsom Ulf Andersen, Thomas Iljin (318 seriematcher i Götaholms A-lag), Kjell Andersson, "Lillen" Pettersson och Ronny Svedberg. Kvinnor som "Titti" Johansson, "Chille" Kilander och Anneli Hildenborg. På detta lägger vi till ett par riktiga veteraner som Ingvar Börjesson och Roger Olausson.

Idrottsledarutbildningen för invandrare har gjort att vi fått praktikanter som Hossein Sahebi, Osagie Eson (spelar idag i vårt A-lag). Alfredo Rovayo, Caker Karia, som alla stannat kvar i klubben och verkat som tränare. Vi får heller inte glömma föräldraengagemanget där bland annat dagens ordförande Krister Qvil kommer ifrån.

Därför ser ungdomsansvarige Sören Carlsson med tillförsikt på framtiden och räknar med att vi på detta sätt skall fostra tekniskt härliga lirare men framförallt fina personligheter och goda kamrater.

Trea de två senaste åren.

Håkan Mattiasson tränade A-laget tillsammans med Stefan "Bella" Larrson det blev en tredje plats i div 4 två år i rad 1997 och 98.

80-talet
Även om det på ytan såg ut som stiljte för föreningens seniorer var de tidiga 80-talsåren viktiga på ett annat plan. Rekryteringen av nya ungdomar hade varit eftersatt ett tag och det var 15-åringar som var Götaholms yngsta spelare när Ingvar Börjesson beslöt sig för att dra igång knattelag 1980.

Nysatsning på ungdomen.
Med 73-lagets födelse inleddes den ungdomsverksamhet, som satte sin prägel på 80-talets Götaholm.
Det var fler saker som på ett avgörande sätt förändrade förutsättningarna på ett postivt sätt för klubben 1988.

Först flyttade ungdoms-och sedan även seniorsektionen, in i egenhändigt renoverade lokaler i gamla Nylöseskolan, sedan fick en spännade serie bästa möjliga upplösning för A-laget.

Andraplatsen efter Majorna i division 5 följdes av två tuffa kvalmatcher mot Öckerö. Det blev oavgjort i bägge mötena, men tack vare mål på bortaplan gick platsen i division fyra till Götaholm. Jubileumsåret-89 kunde alltså inte börjat bättre och det avslutades också på ett positivt, men ack så dramatiskt sätt.

A-laget klarade sig kvar i div 4 på sista matchen, med att vinna med 5-0 borta mot Sävedalen och samtidigt ge Sävedalen respass till div 5. B-laget fick däremot mottaga guldmedaljer för serieseger i Reservklass 3 D
70-talet
50- och 60-talet
30- och 40-talet
Götaholms begynnelse
Styrelsen 1926

Det började en varm vårkväll. I ett gathörn stod Sven Augustsson, Lill-Evert Andersson, Konrad Hagström, Åke Lindgren, Bror Krafft och några till och pratade. Visst kan vi väl klara av att starta en fotbollsklubb här i Gamlestaden!
Två dagar senare, fredagen den 15 april gjorde man slag i saken. Götaholm Bollklubb var bildat.
Den första styrelsen 1924 bestod av:
Ordförande Sven Andersson
Sekreterare Konrad Högström och kassör Halvar Hagström.


Inledningen kunde dock varit bättre. Den första kontakten med fotbollsetablissemanget blev ett nej tack. När Götaholm ville få med ett lag i seriespel hann klubben inte få in sin anmälan i tid.


En historisk premiärmatch finns dokumenterad från 1924:
Motståndare var Gårda BK:s B-lag, Götaholm vann med 3-1 och förste målskytt var Bror Krafft.

Starten i klass VI

1925 startade Götaholm i Göteborgsseriernas klass VI, blev tvåa där och året efteråt gick det ännu bättre fast klubben då flyttats upp i klass fem. Tack vare bättre målskillnad än Rosenhill säkrade Götaholm sin första serieseger. De sportsliga framgångarna bidrog också till att fler sökte sig till klubben, 1927 var det dags att anmäla både B-och juniorlag till seriespel.

   
   

 Styrelsen 1926
Stå frv: Ledamot Bror Krafft, Ledamot Konrad Högström. Sitt frv: Kassör Åke Lindgren, Ordf. Sven Andersson, Sekr. Lill-Evert Andersson

 
Sponsorer